Bloemkool is een lid van de brassica familie, waartoe ook broccoli, kool, en spruitjes behoren. De bloemkoolkop, of “wrongel”, is eigenlijk een onontwikkelde bloem. De wrongel is omgeven door groene bladeren, die helpen om hem tegen de zon te beschermen. Als je een bloemkoolkop kiest, zoek er dan een die zwaar is voor zijn grootte en stevig aanvoelt. De wrongel moet wit of romig van kleur zijn, zonder bruine vlekken. Bloemkool kan rauw of gekookt gegeten worden. Bij het koken is het belangrijk dat je de bloemkool niet te gaar maakt, want dan kan hij papperig worden. Bloemkool kan gestoomd, gekookt, geroosterd of gebakken worden.
Bloemkool koken
Hoe lang het koken van bloemkool duurt, hangt af van de grootte en het soort bloemkool. De algemene vuistregel is dat kleinere roosjes minder tijd nodig hebben om te koken dan grotere, en dat witte bloemkool minder tijd nodig heeft om te koken dan groene of paarse bloemkool.
Om een idee te krijgen van hoe lang het duurt om uw bloemkool te koken, snijdt u deze in kleine hapklare stukjes en begint u met ongeveer 7 minuten in een kokende pan met water. Je kunt de gaarheid testen door met een vork in een stukje te prikken – als het zacht is, is de bloemkool gaar. Als de bloemkool nog taai is, laat u hem nog een paar minuten doorkoken.