yjdfoods-top10-baby-starterhapjes

De top 10 baby starter hapjes

Je baby is 4 – 6 maanden oud.. en je moet hem of haar ineens vast voedsel gaan geven, de zogenoemde oefenhapjes. Dit kan best spannend zijn, want je baby mag nog niet alles hebben zoals zoals aardbeien die een allergische reactie kunnen opwekken. Ga je voor de kant-en-klare hapjes uit de supermarkt of geef je je kind alleen maar verse dingen? Aan de ene kant zijn de kant en klare hapjes gemakkelijk en staat er heel handig op het potje vanaf welke leeftijd je kind het mag. Aan de andere kant zitten er vaak ook veel toevoegingen in om het houdbaar te houden. Verse hapjes zijn altijd het beste, maar het kan ook een boel werk zijn. Daarnaast moet je zelf in de gaten houden je kleine spruit er al aan toe is of niet.

Hou er ook rekening mee dat baby’s 10x zoveel smaakpapillen hebben als een volwassene. Dus smaken die voor jezelf heerlijk zoet of zacht lijken, kunnen te intens zijn voor je kind. 

Veel mensen gaan voor kant-en-klare hapjes omdat die veel praktischer en gemakkelijker zijn. Maar vers hoeft niet perse heel veel werk te zijn. Wij hebben daarom de top 10 baby starter hapjes voor je geselecteerd:

10. Wortel

Wortel heeft geen intense smaak en is goed tot een papje te maken wanneer het gaar gekookt is. Daarnaast is de wortel hartstikke gezond om als oefenhapje aan je baby te geven. Het duurt echter wel lang voordat het gaar genoeg is om tot een papje te kunnen prakken. Kook de wortel minimaal een kwartier en pureer met de staafmixer of gooi het in de blender. In principe heb je alleen de wortel nodig!

Kooktijd wortels

9. Banaan

Schillen, in stukken snijden en prakken met een vork. Gemakkelijker kan het niet Perfect hapje voor on the road! Hou er wel rekening mee dat bananen veel kalium bevatten. Geef je baby daarom niet teveel en niet te vaak. 

8. Broccoli

Gemakkelijk en zacht van smaak. Snij de broccoli en kook de roosjes in ongeveer 10 minuten klaar. Pureer het met een staafmixer of gooi het in de blender. Je kunt een klein beetje (biologische) appelmoes erbij doen om het ietsje zoeter te maken en daarbij ook smeuïger. Dit zorgt voor een gemakkelijker structuur voor je baby.

Kooktijd broccoli

7. Perzik

Zacht zoet en heerlijk! Je baby zal er van smullen. Even schillen, snijden en prakken, en je kunt het zo geven. Zorg er wel voor dat ie lekker rijp is, anders is ie te hard en überhaupt niet te prakken. Het kan een beetje een geknoei zijn om het vruchtvlees van de pit af te krijgen. Maar dan heb je ook wat!

6. Bloemkool

Zacht van smaak en je kind kan in principe zo met de pot mee eten. Kook hem voor je baby wel iets langer dan voor jezelf (zo’n 10 minuten). Het kan zijn dat de bloemkool ietwat korrelig is. Tip: Doe er een klein beetje (biologische) appelmoes bij zodat iets meer een papje wordt. 

Kooktijd bloemkool

5. Mango

Lekker zoet, maar niet te intens en hartstikke gezond. Ideaal als oefenhapje. Het is wel een beetje een geknoei om deze lekkere tropische vrucht te schillen en te snijden, maar je kind slurpt hem zo naar binnen. Zorg wel dat de mango rood en daarmee eetrijp is. Leg de groene mango eerst even in de vensterbank om te rijpen. 

4. Avocado

Hartstikke gezond en gemakkelijk klaar te maken: Opensnijden, pit eruit halen, binnenste in een kommetje en even prakken met een vork. Gemakkelijk om mee te nemen en on the road klaar te maken. De smaak van de avocado is niet zo intens dus je baby kan zo eten. 

Het grote nadeel van de avocado is de rijpheid. Niet te hard want dan is ie niet te prakken (en niet te eten), maar hij is helaas ook zomaar overrijp. 

3. Peer

De peer heeft een lekkere zachte smaak. Je baby zal niet zo overdonderd zijn van de smaak. De bereiding is simpel: Schillen, in stukken snijden en ontdoen van de kern. Het enige nadeel is dat de peer wel goed rijp en zacht moet zijn, anders is ie lastig te eten. Je kunt de peer eventueel nog even koken.

2. Zoete Aardappel

De zoete aardappel is top om als oefenhapje te gebruiken voor je baby. Hij heeft een zachte smaak, dus je baby kan rustig aan de nieuwe smaken wennen. Daarnaast is de zoete aardappel gemakkelijk te bereiden. Schil eerst de zoete aardappel, dit kan een beetje lastig zijn door de harde schil. Snijd de aardappel vervolgens in stukjes en kook deze in een minuut of 5 gaar. Prak deze met een vork of staafmixer en klaar is kees. 

Heb je een grote aardappel? Snij er gewoon een stuk af en bewaar het in de koelkast. Je kunt de zoete aardappel best lang bewaren. 

1. Flespompoen

De glansrijke nummer 1 is de flespompoen. Handig om er altijd eentje in huis te hebben als jonge ouder(s). Je snijdt er een plak vanaf en schilt deze met een mes. Snij vervolgens het binnenste gedeelte in stukjes. De stukjes kook je in ongeveer 5 minuten gaar. Prak de pompoen met een vork of een staafmixer,  laat het even afkoelen en smullen maar. 

De flespompoen heeft een zachte, zoete smaak en daarmee perfect om mee te starten. Bovendien is hij, zoals je hierboven kunt lezen, snel bereid. Daarnaast kun je de pompoen lang (2-3 weken in de koelkast) bewaren. Dus stop hem gewoon in de koelkast en als je je baby pompoen wilt geven dan snijd je er weer een plak vanaf. Eigenlijk geen nadeel en daarmee op nummer 1.

Berichten gemaakt 253

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven